Странице

четвртак, март 22, 2018

Rupe u sistemu socijalne zaštite

Znam da će ovaj tekst razgneviti mnoge koji na svoj hendikep gledaju oportunistički, ali kao pojedinac koji u javnosti slobodno i bez strahova iznosi svoj stav moram da podelim ono što smatram nepravednim iako na prvi pogled izgleda kao dobra namera.
Kada pristupamo iz pozicije jednakih šansi, shvatimo da naša, ali i veliki broj drugih zemalja prave jednu veliku grešku.


Da li znate da je SVIM osobama sa hendikepom ( bez obzira na materijalno stanje ) dozvoljen besplatan ulazak u Zoološki vrt, na mnoge koncerte, javne događaje i u institucije/ustanove, gde se isti plaća.
Kada kažem: „SVIM“ osobama sa hendikepom tu podrazumevam da njihovo materijalno stanje nije bitno.
Po principu da ta osoba ne može sama sebi da kupi kartu iako su joj prihodi na primer: Veći od 60.000. dinara i nema troškove za personalnu asistenciju.
Dok sa druge strane imate socijalno ugrožene i sistemski nevidljive ljude koji ako nemaju hendikep a pritom ni novac za ulaznicu jednostavno nisu u mogućnosti da prisustvuju događajima i manifestacijama ovog tipa.

Ja tu vidim socijalnu nepravdu!
Zamislite devojčicu ili dečaka koji sa roditeljima prolaze pored Zoološkog vrta i čuju glasove životinja.
To mlado biće snažno želi da ih vidi, ali pošto su roditelji potrošili socijalnu pomoć na prioritetnije stvari, nemaju ni dinara u džepu za kartu.
Sa druge strane dolazi osoba sa hendikepom ( sa ili bez pratnje) vidno dobro obučena i ulazi bez da plaća kartu, samo pokazujući knjižicu saveza.
Da li je pravedno da se u 21 veku i dalje robujemo takvim stereotipima ili treba da menjamo društvo?
Ja verujem da moramo više da učimo i radimo na sebi.
Osobe sa hendikepom koje su navikle da od društva samo dobijaju povlastice, da se malo više trgnu, izađu iz zone komfora i shvate koliko je to pogrešno i koliko oni zapravo mogu.


Iako bih voleo da svako može sebi da prijušti kartu po punoj ceni, to nije moguće, zato bih voleo da postoje kartice koje izdaje naprimer Centar za socijalni rad a da hendikep ne bude merilo, ali da je mogu dobiti i socijalno ugrožene osobe sa hendikepom pod jednakim uslovima, kao i svi/e ostali/e korisnici/e.

Napisao: Živko Bošković

Нема коментара:

Постави коментар