Странице

понедељак, март 13, 2017

Razgovor: Obuka za slepe i slabovide za rad na računaru i sa mobilnim telefonima

Danas ću pričati sa koordinatorem informatičkog centra za slepe Ivanom Kostovim koji će nam reći nešto više o obuci slepih i slabovidih za rad na računaru.
Ivan radi u medicinskoj srednjoj školi u Beogradu i vodi obuku.

Ivane, recite nam za početak ko ima pravo da pohađa besplatno obuku za rad na računaru?
  • Pre svega dobar dan, i veliki pozdrav svim čitaocima tvog bloga. Obuku za rad na računarima, i mobilnim telefonima sa govornim softverom, mogu da pohadjaju sva slepa i slabovida lica iz Srbije




Šta se prvo uči kod vas na obuci?
  • Osnovna obuka za rad na računarima, obuhvata osnovne oblasti kao što su: teorija, slepo kucanje, rad u Windows okruženju, word, internet i drugo. Ali, ono na čemu insistiram odmah na početku je što bolje upoznavanje tastature. Jer je to osnova, nešto bez čega se ne može napredovati dalje željenim tempom.

Koliko traje obuka?
  • Trajanje obuke nije vremenski ograničeno, dakle, obuka traje sve dok polaznik ne nauči apsolutno sve što je predviđeno.
    Znači, trajanje obuke zavisi od toga kojim tempom polaznik napreduje.

Koji je cilj obuke?
  • Cilj obuke je da se kandidati osposobe za osnovno korišćenje računara, što im omogućava da lakše pronadju posao, čitaju knjige, i uopšte im olakša život, jer je poznato da je računar slepom čoveku prozor u svet.


Kojim programima posvećujete veću pažnju, tačnije, šta je najteže savladati tokom obuke, a trebalo bi, ipak, da se zna?
  • Ne smatram da je bilo šta teže od ostalog, jednostavno, sve zavisi od polaznika. Nekome teže ide Word, nekome internet, a nekome slepo kucanje.

Da li imate i polaznika koji nisu uspeli da savladaju sve što su želeli i da li u takvim slučajevima pronalazite neka druga rešenja, neku zlatnu sredinu na kojoj će delimično savladati rad?
  • Da, naravno, ima takvih slučajeva i od njih se ne odustaje, već obuku pohađaju i naredne školske godine, sve dok sami ne odustanu.

Otprilike koliko polaznika imate godišnje?
  • U proseku oko 9 polaznika. Jednostavno nema prostora za više obzirom da polaznici imaju čas jedamput nedeljno. Informatički centar radi samo ponedeljkom, utorkom i sredom, i treba iskombinovati obuke za rad na računaru, i sa mobilnim telefonima, a da ostane vremena i za neke druge stvari, kao što su štampanje literature na brajevom pismu za učenike i studente, kao i pretvaranje skenirane literature u mp3 format.

To znači da vi ne radite samo obuku, nego i još neke stvari. Da li nam možete reći šta još radite pored obuke?
  • da, pored osnovne obuke za rad na računarima, radimo i naprednu obuku sa programima koje korisnik sam odabere. Uz to radimo i obuku za rad sa mobilnim telefonima, kao i mac os operativnom sistemu. Naravno, tu je i štampanje literature na Brajevom pismu za učenike i studente kao i pretvaranje skenirane literature u mp3 format isključivo za potrebe učenja i spremanja ispita.


Navedite par osnovnih programa u kojima radite sa vašim polaznicima?
  • Jaws, NVDA, word, cd burner xp nero burnig rom...


Kada stavite na vagu prošlogodišnji rad da li prevagnu polaznici koji su savladali obuku ili oni koji nisu?
  • Svakako, oni koji su završili obuku.


Da li mislite da je obuka teška?
    - Ne, naravno. Mada opet sve to zavisi od afiniteta i zainteresovanosti polaznika.Dešava se da polaznik dođe na obuku, ali je potpuno nezainteresovan.
    Takvim polaznicima je naravno teško.

Da li je teže naučiti raditi na računaru ili na mobilnom telefonu?
  • Na računaru definitivno. Mislim da je dosta kompleksnije i obuka naravno mnogo duže traje.

Ljudi koji žele da dođu na obuku kako mogu dobiti termin?
  • Svako ko želi da dođe na besplatnu obuku bilo za rad na windows-u mac os-u ili mobilnom telefonu može mi se obratiti na broj telefona: +381641771735

Šta biste poručili ljudima koji iz nekog razloga misle da nije moguće savladati rukovanje modernom tehnologijom?
  • Tehnologija nije bauk. Uprkos predrasudama i uverenju da vi to ne možete. Morate se uhvatiti u koštac sa njom, jer tehnologija je slepom čoveku prozor u svet.


Hvala vam puno što ste podelili sa nama ove informacije, nadam se da ćemo još sarađivati u budućnosti.



Autori članka:
Ivan Kostov i Milica Janković

Нема коментара:

Постави коментар