Странице

недеља, март 12, 2017

Tutorijal: Kako da slušam knjige na androidu?

Pozdrav svima, dosta vas mi je postavilo ovo pitanje i do sad sam svima objašnjavala iznova.
Ne znam zašto ovo ranije nisam napisala, ali nema veze, tešim se onom: „Bolje ikad, nego nikad“, pa da počnemo!

Pre svega moram napomenuti da ću ovde pisati samo za android uređaje, dakle, na iphone-ovim i drugim telefonima ne pokušavajte.
Druga jako bitna informacija je da su sve aplikacije o kojima pričam potpuno besplatne.

Prvi korak: Uđite u Google play prodavnicu, zatim u gornjem desnom uglu nađite pretragu i kliknite na nju.
U pretrazi napišite „Smart audiobook player“, pa na sredini ekrana, malo desno pronađite opciju „prihvati“, a zatim opet pronađite polje za instalaciju i kliknite na njega.
Sačekajte par sekundi dok se instalira i još uvek je nemojte dirati, ako nemate već zvučnih knjiga u vašem telefonu.
Pretpostavićemo da nemate, zato što do sad niste slušali na mobilnom.
Ostanite u prodavnici, još će vam trebati!

Drugi korak: U polju za pretraživanje napišite „Winrarr“ i skinite tu aplikaciju koju vam prvu ponudi, ona se skraćeno zove „Rar“, pa možete u pretrazi i samo to napisati.
Sve zvučne knjige koje skidate sa interneta su zapakovane, zapravo, skoro sve, ali ne bih sada o tome.
Većina knjiga jeste zapakovana iz razloga koji nam sada nisu bitni.
Dakle, da bi slušali knjigu prvo morate da je otpakujete sa ovom ili nekom sličnom aplikacijom.
Preporučujem vam ovu zato što ima mnogo mogućnosti.
Procedura je ista kao za prethodnu aplikaciju- skinete i ne dirate, još uvek vam nije potrebna.

Treći korak: Preporučujem vam da na svoj mobilni telefon sa interneta direktno skidate samo sa servera: Mega i Dropbox iz bezbednosnih razloga.
Ukoliko nemate ove servere već instalirane preporučujem vam da i njih instalirate, radi lakšeg snalaženja kada budete skidali.

Četvrti korak: Nađite knjigu koju želite skinuti i skinite je, to će malo potrajati, pa možete komotno ostaviti telefon na stolu i skuvati kafu.
Pretpostavljam da znate kako se knjige skidaju, zato što ste ih, verovatno, već skidali na računaru, ali ako niste kliknite na željeni link, pa pronađite opciju „Download“ i kliknite na nju.

Peti korak: Skinutu knjigu morate raspakovati da bi je mogli slušati.
Nađite gde vam je uređaj sačuvao knjigu, obično se folderi downloada preko određenih aplikacija sami prave, pa potražite u fajlovima na vašem uređaju.
Kada nađete fajl samo kliknite na njega i automatski će vam se otvoriti Rar aplikacija koju ste ranije skinuli da bi mogli raspakovati foldere.
Pretpostavimo da je osoba koja je podigla knjigu na internet bila dovoljno pametna da je pre podizanja upakuje tako da vam aplikacija može odmah otvoriti folder sa celom knjigom, a ne gomilu zvučnih fajlova.
Ako je kao što bi trebalo da bude onda u desnom uglu ekrana označite neoznačeni folder, pa zatim na samom vrhu ekrana pronađite opciju „extract files“, ljudima koji vide se ikonica te opcije nalazi odmah pored ikonice kante sa leve strane.
Kliknite na ikonicu, pa zatim u donjem desnom uglu ekrana kliknite na „Ok“ i sačekajte da uređaj završi.

Šesti korak: Pronađite aplikaciju Smart audiobook plejera koji ste prvo skinuli i uđite u nju.
Kada ste ušli u aplikaciju pronađite u desnom gornjem uglu „Još opcija“, ljudima koji vide i ne koriste čitače ekrana se nalaze tri tačkice odmah pored naziva aplikacije, pa neka kliknu na njih.
Zatim pronađite „Biblioteka“, pa kliknite na nju.
Kada vam se bude otvorila biblioteka ponudiće vam, verovatno, sve foldere sa zvučnim zapisima koje imate na vašem uređaju.
Potrebno je, pre slušanja nove knjige, refrešovati/osvežiti biblioteku.
To radite tako što u gornjem desnom uglu pored „još opcija“ (tri tačkice) sa leve strane kliknete na „Skeniraj sve“, pa sačekate malo.
Prevlačenjem prsta naniže će te doći do fascikle u kojoj se nalazi knjiga (ljudi koji vide će, možda, morati samo da skroluju, ali neka čitaju, pa neka nađu).
Kliknite na nju i uživajte u slušanju!



Naravno, ovaj plejer ima još dosta funkcija, ali to vam ostavljam da sami provalite, zato što će vas oduševiti kao što je i mene.


Tutorijal napisala: Milica Janković

Нема коментара:

Постави коментар