Странице

понедељак, мај 29, 2017

Aplikacija koja olakšava korišćenje telefona sa Android operativnim sistemom osobama oštećenog vida

Kako se „pametni“ telefoni sve više i više razvijaju, unapređuju i prilagođavaju čovekovim potrebama – Tako se sve više i više pažnje posvećuje asistivnim tehnologijama.
Android i Iphone poslednjih godina dosta doprinose životima osoba sa invaliditetom.

TalkBack i Espeak su omogućili slepim i slabovidim osobama da koriste moderne „Tač“ uređaje, ali nisu baš svi uspeli potpuno da se snađu na modernim ekranima koji zamenjuju tastaturu i klasične dugmiće preko kojih se upravlja telefonom.

Nemamo džojstik kao na starim, dobrim Nokijinim telefonima, no radimo na prilagođavanju i mi, a i mobilne kompanije.


Zato se u Guglovoj prodavnici pojavljuju nove aplikacije koje olakšavaju svakodnevicu, ali i samo korišćenje pametnih uređaja.

Za bolje snalaženje na android uređajima postoji i aplikacija koja se zove „Audex Accessibility Redefined“
Ova aplikacija pomaže u korišćenju mobilnog telefona na više načina, ali o tome neću odmah pisati, zato što prvo moram objasniti neke stvari:
Kada preuzmete aplikaciju iz prodavnice i pokrenete je prvo će vam objasniti čemu ona služi, pa će vam vaš prst kojim idete naniže ponuditi opciju: „Uđi u podešavanja pristupačnosti kako bi pokrenuo Audex“, pa vas molim da, pre no što počnete sa istraživanjem pokrenete aplikaciju, to će vam omogućiti da je bolje podesite onako kako želite i kako vama odgovara najviše.
Audex vam pruža dodatne zvukove na primer za:
Zaključavanje/otključavanje uređaja,
Događaj za klik – Jedan zvučni signal.
Događaj za interaktivni fokus – Kratak zvuk dok se prstom dodiruje ekran.
Događaj za dugi pritisak – Zvuk pri dugom pritisku. Ovo je korisno kada želite da kopirate sadržaj, zato što retko koja aplikacija ili sajt daju signal kada se otvara meni u kojem se može kopirati nakon dugog pritiska, pa se ljudi često zbune i ne znaju da li im je uspelo da ga otvore pre no što počnu da istražuju ekran, tačnije, da traže željeni prozor. Meni se dešavalo da ne znam da li sam dovoljno dugo držala prst na ekranu za dugi pritisak ili da mislim (što, verovatno, i jeste tačno) da sam malko pomerila prst, pa da zato dugi pritisak nije uspeo da se aktivira.
Događaj za promenu stanja prozora – Zvuk kada se promeni stanje prozora.
Događaj za uključen punjač – Obaveštava vas zvukom kada priključite mobilni telefon na punjač. Ovo, takođe, može biti veoma korisno, zato što vas ne obaveštava baš svaki android uređaj govornom informacijom kada je punjač povezan, a uvek se može dogoditi da ne prikačite lepo kabl ili nešto slično tome. Jednostavno, ovo vam može pomoći i da jako brzo shvatite da vam je punjač pokvaren ili da nešto drugo u ulazu telefona nije u redu.
Događaj za isključen punjač – Obaveštenje zvukom kada isključite telefon sa punjača. Po meni, ovo je beskorisno i smešno, al ajde, možda neko voli da mu se čuje.
I na kraju događaji, odnosno, zvukovi za isključen, tačnije, uključen ekran – Ova dva, razume se, različita kratka zvuka vas obaveštavaju kada uključite ekran i kada ga isključite. Meni u TalkBack-u nude da uključim ili isključim obaveštenje glasom za ovo, pa sam ga sada isključila iz aplikacije o kojoj pišem, ali to ne znači da obaveštenje postoji direktno u TalkBack-u na svim android uređajima.

To bi otprilike bilo to što se tiče ove aplikacije, ali moram još par reči nažvrljati!
Naime, ovde nisam navela sve mogućnosti koje ova aplikacija poseduje, zato što sam fokus stavila na ono najvažnije, najkorisnije ili ako vam se više sviđa, ono što bi najviše moglo da bude od koristi ljudima koji se ne snalaze najbolje bez sličnog dodatka.

Aplikacija je testirana na Samsungovom telefonu android verzije 4.4.4

Sledi link koji vas vodi direktno u Guglovu prodavnicu iz koje besplatno možete preuzeti ovu aplikaciju:


https://play.google.com/store/apps/details?id=in.delight.Audex&hl=sr

Tutorijal napisala: Milica Janković

Нема коментара:

Постави коментар