Странице

уторак, септембар 26, 2017

Kako pretvoriti tekst u MP3 uz pomoć Balabolke

Savremen način života nas često primorava da napravimo neke kompromise i odreknemo se stvari koje volimo. Jedna od tih stvari je čitanje. Stalno smo u pokretu i uvek negde žurimo. Ali sa druge strane, mnogi od nas pre polaska u grad ili na neko putovanje, svoje pametne pokretne ljubimce napune adekvatnim audio sadržajima koje slušaju dok voze kola. Zašto taj sadržaj ne bi bila npr neka knjiga koju bismo želeli da pročitamo? Možda nemamo vremena da joj posvetimo vizuelnu pažnju, ali postoji jedan program koji nam omogućava da preslušamo ono što smo želeli da pročitamo. Taj simpatičan programčić se zove jednostavno Balabolka ( u prevodu sa Ruskog brbljalica ).

Kako radi Balabolka?

Balabolka je program koji koristi sintetizatore govora i uz pomoć njih tekstualne fajlove konvertuje u MP3. To znači da ako želite da pročitate knjigu na Engleskom, a imate Windows 8  ili noviji, nije vam potrebno ništa drugo osim nje, jer navedeni Windowsi imaju odličan program za naraciju.
Osnova ovog programa je tekst editor. U njega se učitavaju fajlovi koje vi želite da pretvorite u tekst.

Šta je potrebno da bi knjiga bila pročitana na Srpskom/Hrvatskom?



Kako bi računar mogao da vam tekstualnu knjigu pretvori u zvuk na ova dva jezika, neophodno je da uradite sledeće:

Instalirajte govorni program NVDA. Isti je besplatan i predstavlja delo openSorce zajednice. Ili umesto toga možete kupiti JAWS, poznati govorni program, koji je u poslednje vreme manje popularan u odnosu na prvi navedeni.
Nabavite ( program nije besplatan pa zato upotrebljavam ovu reč 🙂 ) AnReader. Postoji verzija za Srpski – Snežana i za Hrvatski jezik – Marica.
Ukoliko ste to uradili, sada je potrebno da podesite AnReader da bude osnovni čitač kada se pokrene NVDA tj da definišete AnReader kao SAPI5 glas. Idemo korak po korak, nije teško 🙂

1.Otvorite NVDA
2. Kliknite desnim klikom miša na malu ikonicu u task baru vašeg računara.
Kako pretvoriti tekst u MP3 uz pomoć Balabolke.jpg
Na slici se nalazi interfejs NVDA sa zaokruženim stavkama na koje korisnik ili korisnica moraju da kliknu






3. Odaberite opciju Sintetizator.
na slici dva nalazi se meni za odabir zvuka i zvučne kartice


Kako pretvoriti tekst u MP3 uz pomoć Balabolke.jpg

Važno je objasniti značenje ovog prozora zbog korisnika/ca koji se po prvi put susreću sa ovom vrstom programa. Nvda je sam po sebi govorni program, a sintetizatori su glasovi koje je moguće pridodati, ali koji bez govornog programa ne mogu samostalno da funkcionišu. NVDA je program koji ima tkz. metalni mašinski zvuk, koji je mnogim korisnicama i korisnicima po malo naporan. Zato predlažem ove korake.

U ovom prozoru se nalaze 3 ponuđene opcije:

Sintetizator – imate mogućnost da birate između ugrađenog eSpeak-a, Microsoft API i isključivanja glasa. Odaberite opciju kao na slici ( Microsoft Api version 5 ).
Izlazni uređaj – Ovo je korisna opcija ukoliko imate više zvučnih kartica.
Dajete mogućnost programu da stiša ostale zvukove za vreme rada ( npr muziku )


Kada ste to završili, neophodno je da se definiše Microsoft API 5.
Ponovo kliknite na NVDA ikonicu u task baru, odaberite podešavanja ( settings ).
Sada kliknite na opciju GLASOVNA PODEŠAVANJA ili VOLICE SETTINGS ( to je treća opcija sa gornje strane u okviru padajućeg menija).

Kako pretvoriti tekst u MP3 uz pomoć BalabolkeU gornjem polju odaberite Alfanum Snežanu ili Maricu ( zavisi koji ste sintetizator nabavili ). Sada je sve spremno za rad. Govorni program će vam možda u nekim situacijama dobro doći, ali je u svakom slučaju neophodan za rad Balabolke.



Sada vas prepuštam istraživanju i naravno čitanju tj slušanju.

Korisni linkovi:

Balabolku  možete da preuzmete: OVDE.
NVDA možete besplatno preuzeti: OVDE:
Podsećam da je AnReader program koji nije baš jeftin. Razvila ga je kompanija AlfaNum iz Novog Sada i populacija za koju je primarno kreiran, ima mnogo zamerki na njegov rad, ali za ovu priliku može da posluži. Dakle, ostavljam na vama izbor kako ćete do njega doći.

Autor teksta: Živko Bošković

Нема коментара:

Постави коментар